« Terug

Maak van jouw huis een duurzaam en energiezuinig huis

iStock-1383472325.jpg31 jan

De toepassing van zonwering in je huis houdt niet alleen hinderlijke zonnestralen tegen, het zorgt ook voor een gezellige uitstraling. Maar wist je dat de juiste raambekleding ook kan bijdragen aan een lagere energierekening? In deze blog lees je hoe de juiste raambekleding kan helpen je huis te verduurzamen. 

Warmteverlies door ramen

Dat de ramen van een woning een grote rol spelen bij het energieverbruik, kun je goed merken. Niet voor niets is het aanbrengen van dubbelglas een van de meest voorkomende maatregelen om energie te besparen. En zelfs dan gaat een deel van de warmte van je woning verloren door de ramen. Dat kun je zelf goed voelen als je ’s winters je hand tegen het glas legt. 

Door de toepassing van zonwering kun je een extra laag creëren die een isolerende werking heeft. Ook de zonwering die je kiest, kan dus bijdragen aan het verduurzamen van je woning. Daarbij moet je wel op een paar dingen letten, want niet elk type raambekleding heeft even goede isolerende eigenschappen. Ook kan het verstandig zijn om zowel de binnenkant als de buitenkant van je woning aan te pakken.

Zonwering als duurzame oplossing

Doordat we vaker te maken hebben met perioden met hoge temperaturen, neemt de behoefte aan verkoeling van woningen toe. Dat kan met airconditioning, maar dat is niet echt een duurzame keuze. Airco’s zijn echte energieslurpers die bij een hittegolf je energierekening snel laten oplopen. Een duurzamere oplossing is om aan de buitenkant van je woning zonwering aan te brengen en dit te combineren met raambekleding aan de binnenkant. 

Er is tegenwoordig veel keus in zonwering van hoogwaardige materialen, zodat je iets kunt kiezen dat past bij jouw smaak. Duurzame keuzes voor buiten zijn bijvoorbeeld rolluiken. Daarbij vormt de lucht die tussen het raam en het luik ‘gevangen’ zit een extra isolerende laag. Rolluiken hebben als voordeel dat ze ook geluid weren. Wil je meer transparantie, dan kun je kiezen voor screens. Die werken volgens hetzelfde principe, met een isolerende luchtlaag, maar laten meer licht door.

Binnenzonwering met isolerende laag

Ook stoffen binnenzonwering kan een duurzame keuze zijn. Zo heeft Verosol binnenzonwering met een reflecterende achterzijde die zonnestralen weerkaatst. Dit zorgt voor verkoeling op zonnige dagen, terwijl deze laag in de winter voorkomt dat er warmte via het raam verloren gaat. En bij verschillende merken zijn gordijnen verkrijgbaar met meerdere stoflagen waarvan de lucht ertussen een isolerende werking heeft.  

Diverse zonwerings- en raambekledingssytemen werken samen met domotica, zodat je eenvoudig het energieverbruik en binnenklimaat van je woning kunt regelen. Daarvoor hoef je niet eens thuis te zijn. De elektrische zonwering van Somfy bijvoorbeeld, kun je centraal bedienen via een app op je smartphone of tablet. Zo kun je het gebruik van de zonwering aanpassen aan de weersomstandigheden en je eigen behoefte. 

Meer weten over zonwering?

Bij Zwamon vind je diverse zonweringssytemen en kunnen we je ook vertellen welk systeem het meest geschikt is voor jouw woning. Ook kunnen onze experts je adviseren bij het maken van een  duurzame keuze. Kom vooral langs in onze showroom om te kijken wat het beste bij je past.

Kom bij ons langs

« Terug

Scroll naar boven